Lise Öğrencilerinin Rekreasyonel Farkındalık Düzeylerinin İncelenmesi
Özet
Bu çalışmada, lise öğrencilerinin rekreasyonel farkındalık düzeylerinin incelenmesi amaçlanmıştır. Çalışmanın evrenini Karaman ili oluştururken, örneklem grubunu ise Ermenek ilçesinde okuyan lise öğrencilerinin gönüllülük esasına göre belirlenmiştir. Çalışma 176 kadın ve 155 erkek olmak üzere toplam 331 bireyden oluşturmaktadır. Çalışmada veri toplama aracı olarak araştırmacılar tarafından1 oluşturulan “Kişisel Bilgi Formu” na ek olarak 41 maddeden oluşan “Rekreasyonel Farkındalık Ölçeği (RFÖ)” kullanılmıştır. Bu veriler SPSS 23.0 paket programı kullanılmıştır. Verilerin analizinde Rekreasyonel Farkındalık Ölçeği (RFÖ) üzerinden almış oldukları puan ortalamaları ile verilerin nasıl bir dağılım gösterdiğini belirlenmesi amacıyla uygulanan Kolmogorov-Smirnov testi yapılmıştır. Parametrik testlerin uygulanabilmeleri için istenen normal dağılım ve varyansların eşitlikleri varsayımları karşılanmadığından, uygulanacak farklılık analizleri için Non-parametrik Testlerden Mann Whitney-U ve Kruskal-Wallis Testlerinin uygulanmaları tercih edilmiştir. Elde edilen verilerden sonuç olarak katılımcıların cinsiyet ve ebeveynlerinin birlikte olma durumu değişkenlerine göre bazı alt boyutlarda anlamlı farklılık bulunduğu tespit edilmiştir
Referanslar
Alpar, R. (2014). Uygulamalı İstatistik ve Geçerlilik-Güvenirlik: SPSS’de Çözümleme Adımları İle Birlikte, 3. Baskı, Detay Yayıncılık, Ankara.
Altunkasa, M., Uzun, G., (1991). Rekreasyonel Planlamada Arz ve Talep. Çukurova Üniversitesi Yayınları: 6-80, Adana. Anatolia: Turizm Araştırmaları Dergisi, 23 (2), 248 – 252.
Barnett, L. A. (2005). Measuring the abcs of leisure experience: Awareness, boredom, challenge, distress. Leisure Sciences, 27(2), 131-155.
Baştürk, R. (2011). Bütün Yönleriyle SPSS Örnekli Nonparametrik İstatistiksel Yöntemler. Anı Yayıncılık.
Büküşoğlu, N., Bayturan A.F.(2005).Serbest Zaman Etkinliklerini Gençlerin Psikososyal Durumlarına İlişkin Algısı Üzerindeki Rolü, Ege tıp dergisi, 44 (3),173-177.
Demirel, M., Kaya, A., Budak, D., Bozoğlu, M. S., & Er, Y. (2021). Effect of Covid-19 pandemic on recreational awareness and quality of life. Turkish Journal of Sport and Exercise, 23(2), 197-207.
Ekinci, N. E., Demirel, M., Demirel, D. H., & Işık, U. (2015). Lise öğrencilerinin yalnızlık algılarının rekreasyonel etkinliklere katılımları ve bireysel değişkenlere göre incelenmesi. Sportif Bakış: Spor ve Eğitim Bilimleri Dergisi, 2(2), 71-78.
Ekinci, N. E. (2017). Üniversite öğrencilerinin rekreatif etkinlikler hakkındaki farkındalıklarının araştırılması. (Doktora tezi). Dumlupınar Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Kütahya.
Gökçe, H. (2015). Rekreasyonel Etkinliklerin Üniversiteye Giriş Sınavına Hazırlanan Öğrencilerin Öz-Yeterlik, Sınav Kaygısı Ve Serbest Zaman Doyum Düzeyleri Üzerine Etkisi. (Yayınlanmamış Doktora Tezi). Ankara: Ankara Üniversitesi SBE.
Karaküçük, S. (1999), Rekreasyon ve Boş Zamanları Değerlendirme, 3. Baskı, Ankara: Gazi Kitapevi.
Er, Y. & Kılıçman, İ. (2021). Üniversite Öğrencilerinin Yaşam Tatminine Ulaşmaları Yolunda, Rekreasyonel Farkındalık ve Sosyal Medya Bağımlılığının Olası Etkileri. İstanbul: Efe Akademi Yayıncılık.
Kılıçman, İ. (2020). Rekreasyon Farkındalığı ve Sosyal Medya Bağımlılığının Yaşam Doyumu Üzerine Etkilerinin İncelenmesi: Üniversite Öğrencileri Üzerine Bir Araştırma (Yayınlanmış Yüksek Lisans Tezi). T.C. Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Rekreasyon Yönetimi Anabilim Dalı, Karaman.
Lorcu, F. (2015). "Örneklerle veri analizi SPSS uygulamalı." Ankara: Detay Yayıncılık 1 (2015).
Mannell, R.C. and Stynes D.J. (1991). A retrospective: the benefits of leisure. In B.L. Driver, P.J. Brown & G.L. Peterson (Eds.). Benefits of leisure. Stage College, PA: Venture Publishing, pp. 461-473.
Murathan, T., Türker, A. ve Murathan, F. (2019). Investigation of University Students Attitudes toward Leisure Time Activities (Ardahan University Sample). Turkish Journal of Sport and Exercise. 21 (2): 162-169.
Orhunbilge, N. (2000), Örnekleme Yöntemleri ve İstatistik Testleri, Avcıol Basım Yayın, 2.Baskı, İstanbul.
Tezcan, M. (1978), Boş zamanların değerlendirilmesi sorununun sosyolojik ve eğitimsel yönleri,Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi Dergisi, 11(1), 165-179.
Tsaur, S. H., Liang, Y. W., ve Hsu, H. J. (2012). A multidimensional measurement of work- leisure conflict. Leisure Sciences, 34(5), 395-416.
Tütüncü, Ö., (2012), Rekreasyon ve Rekreasyon Terapisinin Yaşam Kalitesindeki Rolü, work- leisure conflict. Leisure Sciences, 34(5), 395-416.
Üstün, Ü.D., Üstün, N.A. (2020). Üniversite Öğrencilerinin Rekreasyonel Etkinliklerin Faydaları Hakkındaki Farkındalıklarının İncelenmesi. Sportif Bakış: Spor ve Eğitim Bilimleri Dergisi, 7, 38-48.
Yaşartürk, F. (2013). Lise ve Üniversite Öğrencilerinin Rekreatif Eğilimlerinin Belirlenmesi Bartın İli Örneği. (Yayımlanmamış yüksek lisans tezi). Gazi Üniversitesi Sağlık Bilimler Enstitüsü, Ankara.
Yılmaz, U. (2020). Ortaokul Yöneticilerinin Rekreasyon Farkındalık Algı Düzeylerinin İncelenmesi (Yayımlanmış Yüksek Lisans Tezi). T.C. Batman Üniversitesi, Sosyal Bilimleri Enstitüsü, Rekreasyon Yönetimi Anabilim Dalı, Batman.
Zorba, E. (2008). Türkiye’de Rekreasyona Bakış Açısı ve Gelişimi, Gazi Haber Dergisi, 52-55.
İndir
Ek Dosyalar
Yayınlanmış
Nasıl Atıf Yapılır
Sayı
Bölüm
Lisans
Anadolu Sosyal Araştırmalar Dergisi (AS), yayınlanan tüm yazıların mali haklarına, özellikle umuma her türlü iletim, yayım ve işleme, çoğaltma, temsil, basım, yayım, dağıtım ve internet yoluyla iletme dahil olmak üzere telif haklarına sahiptir.
Dergimizin telif hakları aşağıdaki özelliklere sahiptir;
1. Telif hakkının ortaya çıkması için herhangi bir kayıt gerekli değildir. Fikir ve sanat eserleri üzerindeki haklar, eserin üretilmesi ile birlikte doğar. Telif hakları soyuttur. Telif hakkıyla korunan, insan düşüncesi tarafından yaratılan soyut mallardır. Telif hakları, içinde bulundukları materyalden ayrı ve bağımsız bir varlığa ve hukuki değere sahiptir.
2. Bölgesellik ilkesi telif hakları için geçerlidir. Hangi ülkede koruma talep edilirse o ülkenin mevzuatına göre koruma koşulları belirlenir.
3. Mutlak hak niteliğindedir. Telif hakları herkese karşı ileri sürülebilir. Ancak bu mutlak hakka kamu yararının korunması gibi nedenlerle çeşitli sınırlamalar getirilmiştir. Mutlak hak üzerindeki sınırlamalar: Kamu düzeni, genel ahlak, kamu yararı gibi nedenlerle getirilen sınırlamalar ile özel çıkarlar yararına getirilen istisnalardan oluşur. (Örneğin bir eserin kar amacı gütmeden özel kullanım amacıyla çoğaltılması mümkündür.)
4. Fikri mülkiyet hakları belirli bir süre için korunur (fikir ve sanat eserleri için 70 yıl vb.). Fikri ürünler, bünyelerinde bulundurdukları malzemeden ayrı ve bağımsız bir hukuki statüye sahiptir.
5. Fikri ürünler, özel kanun, tüzük ve yönetmelikler çerçevesinde düzenlenir.
Ancak kullanıcılar makalelerin yayınlanmış tam metinlerine başvurabilirler.
5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu'nun ilgili maddelerinde de belirtildiği üzere telif haklarına tecavüz suçtur.